lauantai 29. maaliskuuta 2014

Terveellinen ruokavalio tulee kalliiksi?

Monesti kuulee sanottavan, että "ei minulla ole varaa syödä terveellistä ruokaa". Ja ihan puppua sanon minä! Olen nyt 2 kk noudattanut melko tarkasti omaa ruokavaliotani, josta oli juttua aiemmin täällä. Meidän perheen ruokalasku on pienentynyt varmaan puoleen siitä, mitä oli ennen!! Myös poisheitettävän ruuan määrä on vähentynyt ihan hirvittävästi. Uskon kyllä, että jos on kyseessä suurperhe, niin tämä minun matematiikkani ei välttämättä siihen sovellu. Mutta ainakin pienessä perheessä tämä ruokavalio on tullut huomattavasti halvemmaksi.

Viikon kauppareissulla mukaan tarttuu nykyisin yleensä maitoa, rahkaa, raejuustoa, viilejä lapsille, kananmunia, kasviksia ja hedelmiä, jauhelihaa tai kanaa ja kaurahiutaleita. Vaikka ostaisi vähän parempaa jauhelihaa kaupan tiskiltä, niin ruokakori on suht edullinen. Riisipaketista riittää yhdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle aika pitkäksi aikaa syömistä. Ennen tein isomman satsin kerralla ns. perusruokia, kuten makaronilaatikkoa, keittoa tai kinkkukiusausta. Siitä meni aina melkein puolet roskiin, kun kukaan ei kuitenkaan syönyt samaa ruokaa kolmea päivää pidempään. Silloin tällöin (aika usein) tuli myös tehtyä tex mex-ruokaa, joka sekin tuli aika kalliiksi.

Uskallan siis väittää, että terveellinen ja oikein koostettu ruokavalio tulee jopa edullisemmaksi kuin sellainen mössöruokavalio. Ruokaa kuluu paljon vähemmän, kun se on laadukasta ja ravinteikasta. Ei tule ostettua/syötyä myöskään mitään ylimääräistä, koska ei tee mieli. Tulee myös syötyä harvemmin ravintolassa tai pikaruokapaikoissa, joka muuten sekin on aika kallista. Ja oletteko kiinnittäneet huomiota, kuinka kalliiksi tulee ostella suklaata, irttareita, leipää, valmisruokia, jätskiä jne.??? Ne ne vasta hintaa tekee sille ostoskorille!!

Päivän tärkein ateria eli aamupala: Kaurapuuroa, ripaus kanelia, raejuustoa, 1tl maapähkinävoita ja 1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä. Loraus maitoa sekaan. Ihan parhautta! 
P.S. Juoksin tänään aurinkoisessa ilmassa 4 km! Jaksoin juosta koko matkan ja on niin voittajafiilis. En ole ikinä ennen juossut yhteen putkeen tuollaista matkaa ja vieläpä nauttinut siitä. Jos musta voi tulla juoksija, niin sitten voi ihan kenestä vaan.

1 kommentti: