keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Siemennäkkärit (gluteeniton)

Olen sitä mieltä, että nimitys "siemennäkkäri" ei tee oikeutta tälle herkulliselle leivonnaiselle. Olen monesti eri blogeissa nähnyt "siemennäkkäreitä", mutta tylsän nimen vuoksi olen ohittanut moiset reseptit. Viime aikoina minut on vallannut suunnaton hapankorpun himo, mutta vatsani ei vaan siitä rukiista tykkää yhtään. Oli siis keksittävä jotain muuta rouskuvaa tilalle. Yritin kovasti miettiä näille näkkäreille vähän hohdokkaamman nimen, mutta ei tullut mitään mieleen. Näihin tulee totisesti himo! Olivat myös tosi helppoja tehdä ja ainekset ovat suht edullisia, joten näitä kyllä jatkossa meillä rouskutellaan.

Siemennäkkärit. Taivaan lahja vatsaongelmaisille.
Siemennäkkäriohjeita löytyy googlettamalla vaikka minkälaisia. Osassa on sidosaineena kananmunaa, osassa vettä. En osannut päättää, joten laitoin osan vettä ja lisäsin yhden valkuaisen ihan "varmuuden vuoksi", että näkkäri pysyy paremmin koossa. En tiedä, onko sillä mitään merkitystä rakenteeseen, joten sen voi varmasti jättää poiskin. Yhdistelin siis useampaa reseptiä, mutta pohjana käytin mittoja Hiidenuhman keittiössä-blogista löytyvästä ohjeesta.

Siemennäkkärit (Gluteeniton)
2 dl     mantelijauhetta
1,5 dl   auringonkukansiemeniä
0,75 dl kurpitsansiemeniä
0,75 dl pellavansiemeniä
1,25 dl tattarijauhoja (tai esim. leseitä, fibrexiä, kaurajauhoja tms.)
2 rkl     psylliumia
1 tl       suolaa
n.4 dl   vettä + (1 kananmunan valkuainen)
(kuivattua rosmariinia tai muita yrttejä)

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vesi ja kananmunan valkuainen. Alkuperäisessä ohjeessa oli vettä peräti 6 dl, joten kannattaa lisätä sitä kolmen desin jälkeen desi kerrallaan ja lopettaa, kun seos on helposti sekoitettavaa, mutta ei kuitenkaan ihan löysää. Psyllium on ravintokuitua, joten se sitoo vettä aika lailla turvotessaan. Taikina siis hieman paksuuntuu, kun antaa sen hetken seistä ennen pellille levittämistä.

Vaihe 1. Levitetään taikina tasaiseksi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Itse käytin isoa lusikkaa levityksessä, jotta taikinan sai mahdollisimman ohueksi. Laita molemmat pellilliset yhtä aikaa kiertoilmauuniin 160 asteeseen 10 minuutiksi. Ota uunista ja leikkaa veitsellä tai pizzaleikkurilla sopiviksi paloiksi.

Vaihe 2. Laita molemmat taikinat takaisin uuniin noin tunnin ajaksi ja vaihda peltien paikkaa puolessa välissä. Tällöin kannattaa myös vielä kertaalleen leikata palat erilleen toisistaan. Annetaan olla uunissa, kunnes ovat täysin kuivia ja rapeita.

Maistui taivaalliselta näinkin, mutta esim. kalkkunaleikkeen, kurkun ja raejuuston kera loistava aamu/ilta/välipala.

Vinkki! Psylliumia myydään useimmissa marketeista ja se löytyy joko leivontahyllystä tai gluteenittomien tuotteiden hyllystä. Ei ole kallista ja sillä saa lisättyä leivonnaisiin kuitua ja parannettua rakennetta. Jos ei kuitenkaan halua sitä käyttää, voi lisätä vähän jotain jauhoa tilalle sitomaan nestettä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti