maanantai 23. helmikuuta 2015

IBS-ihmiselle FODMAP-ruokia

Nyt tulee tiukan asiapitoinen teksti poikkeuksellisesti ilman kuvia. :) Niin kauan kuin muistan, olen reagoinut vatsallani stressiin ja jännitykseen. Tai oikeammin suolistollani. Vatsassa ei kai mitään vikaa ole eikä liioin suolistossakaan, mutta sen toiminta aika ajoin oikuttelee. En ole koskaan noudattanut suolistoni takia mitään tarkkaa ruokavaliota tai karsinut ruoka-aineita pilkun tarkasti pois siitä. Tosin leipää en normaalisti syö ollenkaan enkä juo maitoa. Satunnaisesti olen syönyt leipää ja muita viljoja sisältäviä ruokia. Eikä niistä ole aiheutunut mitään ongelmaa. Jopa ulkomailla matkustaessa olen aivan surutta syönyt, mitä mieli tekee ja yleensä vatsa on toiminut reissussa aivan moitteettomasti. Johtuisiko sitten loman stressittömyydestä, että silloin suolisto sietää melkein mitä vaan.

Olen jo aiemmissa blogiteksteissä valitellut viime aikojen tuskaista olotilaa ja yrittänyt päästä jyvälle, millä siitä pääsee eroon ja mitä enää uskaltaa suuhunsa laittaa. Oireet eivät ole kuvittelua, vaan totisinta totta. Heti aamupalan jälkeen on alkanut vatsa turpoamaan ja normaalisti litteä vatsani on pahimmillaan iltaisin sen näköinen, että olen raskaana. Missään asennossa ei pysty olemaan kauaa, kun tuo olotila vallitsee. Tiedän luultavasti syyllisen, joka alunperin sai aikaan oireiden alkamisen. Porsaan ulkofilee paistettuna tomaattikastikkeessa, jossa olin runsaasti valkosipulia, sipulia, paprikaa ja varsiselleriä. Sen kanssa lisukkeena söin uunissa paahdettua omenaa, varsiselleriä ja fenkolia. Ja kuinka ollakaan, tutkittuani muutamia englanninkielisiä artikkeleita aiheesta, huomasin juuri noiden kyseisten aineiden olevan pahisten listalla FODMAP-ruokavaliossa.

Minulla mitä luultavimmin on ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS. Sitä ei koskaan ole lääkärin toimesta diagnosoitu, mutta äidilläni se on todettu ja oireet viittaavat minullakin siihen niin selkeästi, että ei paljon jää epäilyksen varaan. On tutkittu, että tietyt huonosti sulavat hiilihydraatit aiheuttavat herkästi oireita IBS:sta kärsivälle. Niinpä on suositeltavaa välttää niitä ruokia, jotka tiedetään vaivoja aiheuttavan. Ja se lista on muuten pitkä ja sisältää todella paljon sellaisia ruokia, joita olen päivittäin syönyt. Oireiden ollessa pahimmillaan on hyvä muutama viikko noudattaa ruokavaliorajoituksia tarkasti, mutta tilanteen helpottaessa ei ole järkevää olla syömättä jotain "vain koska se on listalla". Näin ajattelin nyt itsekin tehdä. Ensin vähän tarkemmalla ruokavaliolla jonkin aikaa ja sitten testaillaan aine kerrallaan, tuleeko ongelmia.

Kauhukseni vältettävien aineiden listalla on kaikki maitotuotteet lukuunottamatta pitkään kypsytettyjä juustoja. Ei siis hetkeen raejuustoa. Rahkaa ja turkkilaista jugurttia olen kuitenkin iltapalaksi syönyt eikä siitä ole nyt oireita tullut, joten pienessä määrin ainakin voin näitä tuotteita nauttia. Kaikki gluteenia sisältävät viljat eli ruis, ohra ja vehnä ovat pannassa. Niiden sijasta voi syödä esim. kauraa, riisiä, tattaria ja kvinoaa. Turvallisten ruokien listalla on kuitenkin esim. maissi, mutta minulla se on yksi pahimmista aiheuttajista, jonka olen todennut itse hyvin monta kertaa. Samalla listalla on myös peruna, mutta sekin aiheuttaa minulle oireita. Hedelmistä ei suositella omenaa, päärynää eikä mitään kivellisiä hedelmiä, esim. persikkaa tai aprikoosia. Banaania voi syödä, kunhan se on kypsää ja kerralla syö vain yhden. Vesimeloni ja viinirypäleet ovat pahiksia, mutta muita meloneja voi syödä turvallisin mielin kuten myös ananasta, kiiviä ja sitrushedelmiä. Surukseni myös viime aikoina runsain määrin nauttimani avokado kuuluu vältettäviin ruokiin. Pähkinöitä, siemeniä ja pähkinävoita voi syödä kohtuudella, mutta vältettäviä pähkinöitä ovat pistaasi- ja cashewpähkinät sekä manteli. Juuri mun suosikit. Makeutusaineista kaikki keinotekoiset makeutusaineet sekä hunaja kuuluvat vältettävien luetteloon. Sokeriakaan ei tulisi käyttää, joten parempi totutella tulemaan toimeen ilman makeutusaineita. Onneksi se ei tuota minulle isoa ongelmaa. Kasviksista parsa, parsakaali ja muut kaalit sekä sienet ovat vältettäviä, kuten myös sipulit, pavut ja herneet. Joissain listoissa tosin esim. munakoiso ja kukkakaali ovat "turvallisia" ja toisissa listoissa ne ovat "vaarallisia". Jää siis oman arvion varaan, syökö niitä vai ei. Määrä on noissakin hyvä pitää kohtuullisena. Mainittakoon vielä pahiksena "ruuansulatusjugurtit", koska moni voisi ajatella niiden juuri auttavan.

Aluksi ajattelin, että ei paljoa jää jäljelle niitä turvallisia ruokia. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että eihän noista yllämainituista mikään ole varsinaisesti kiellettyä. Moni sietää niitä kohtuudella käytettynä. Useimmista maitotuotteista löytyy Suomessa laktoosittomat versiot, jotka pitäisi soveltua IBS-ihmiselle. Leivän tilalta olen tehnyt itse tattarijauhoista ja siemenistä näkkäriä ja usein syön myös riisikakkuja. Leivättäkin selviää, kun on tottunut olemaan ilman jo usean vuoden ajan. Jos vain juhlatilanteissa tai kyläillessä syö kohtuudella jotain vehnäleivonnaista, ei minulla ainakaan ole siitä oireita tullut. Mutta arkena ei ehdoin tahdoin halua itselleen tuskallista olotilaa hankkia. Vaikka ruisleipä tai pulla maistuisi kuinka hyvälle, niin "normaali" olo voittaa silti sen nautinnon. 

Tämänhetkinen ruokavalioni näyttää siis tältä: (esimerkkipäivä)

Aamupala
Kvinoapuuroa, jossa banaani ja kuppi mustaa teetä

Lounas
Yrteillä ja sitruunalla maustettua broilerin rintafileetä (paistettu oliiviöljyssä) ja riisiä sekä salaattia, jossa tomaattia, kurkkua. Porkkanaa höyrytettynä.

Välipala
Puoli purkillista laktoositonta rahkaa ja mustikoita ja riisikakku, jossa päällä juustoa tai kalkkunaleikettä ja kurkkua. Kupillinen vihreää teetä.

Päivällinen
Tonnikalaa ja kvinoaa, kesäkurpitsaa ja porkkanaa (hieman kypsennetty pannulla oliiviöljyssä).

Iltapala
Rahkaa, jossa tuoretta ananasta, vähän itsetehtyä mysliä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Kupillinen vihreää teetä.

Ruokailujen yhteydessä en juo mitään mutta ruuan jälkeen ja ruokailujen välissä juon reilusti vettä. Olen myös ottanut ennen isoja aterioita ruuansulatusentsyymikapselin ja aamulla ennen aamupalaa juon lasillisen vettä, jossa ruokalusikallinen Molkosan maitohera-valmistetta ja sitruunamehua. Lisäksi syön probiootteja. Tällä kaavalla olen nyt saanut vatsani toimimaan normaalisti ainakin toistaiseksi ja toivottavasti se jatkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti