lauantai 21. helmikuuta 2015

Herkullinen kvinoapuuro

Kerroin aiemmassa postauksessani, että vatsani on ryppyillyt oikein urakalla. Pari viikkoa oli ihan seesteistä vaihetta, mutta tällä viikolla jälleen oireilu palasi. Kamala turvotus varsinkin illalla ja todella tukala olo. Vatsaa nipistelee joka puolelta. Muutamia ruoka-aineita tiedän, jotka tuon aiheuttaa, mutta tällä hetkellä olen todella ymmälläni.

Oireet palasivat, kun söin possun lihaa. Näin siis päättelen, että punainen liha huonosti sulavana tuotteena on syyllinen. Mutta kun en ole sitä enää moneen päivään syönyt ja edelleen joka ilta sama ilmapallo-olo. Voiko se vielä monen päivän jälkeenkin aiheuttaa vatsanväänteitä? Maitotuotteet olen karsinut jo minimiin. Ainoastaan hapanmaitotuotteita olen käyttänyt. Kotimaiset viljat kauraa lukuunottamatta on poistettu, samoin peruna ja kaali. Maissi on yksi pahimmista, joten sitäkään en ole missään muodossa syönyt. Hedelmiä olen syönyt jonkin verran, kun en enää kohta tiedä, mitä voin suuhuni pistää ja jollain kuitenkin olisi elettävä! Ostin jo ruuansulatusentsyymikapseleitakin, mutta ainakaan parin päivän kokeilu ei vielä ole tuonut helpotusta. Jatketaan kuitenkin niiden napsimista aterioiden yhteydessä.

Eilen päätin jättää hetkeksi rakkaan kaurapuuronkin jäähylle. Aiemmin olen tehnyt tattaripuuroa, joka ei maultaan eikä rakenteeltaan hurraa huutoja aamupalapöydässä saanut. Vaikka tattarijauhoja käytän leivonnassa, niin puurosta tuli mielestäni karvaan makuista ja rakenne oli inhottavan jauhomainen. Tein tattarihiutaleista puuron. Rakenne varmasti olisi erilainen suurimoista tehdessä. Maku ei kuitenkaan minun suuhuni sovi. Niinpä kaivoin eilen kvinoa-paketin kaapista ja päätin kokeilla siitä tehtyä puuroa. En mitenkään suuresti ole koskaan pitänyt kvinoan mausta lisäkkeenä tai salaatissa, mutta nyt on pakko hehkuttaa, että puurosta tuli ihanaa!
Kvinoapuuro
Ohjeen kerron seikkaperäisesti, koska en mittaillut aineita tarkasti puuroa tehdessäni. Eilen illalla keitin paketin ohjeen mukaisesti (ensin huuhdellen kylmällä vedellä) kvinoan kypsäksi. Keitto-ohje on 1 osa kvinoaa ja 2 osaa vettä. Maustoin suolalla. Laitoin valmiin kvinoan rasiaan ja jääkaappiin yöksi. Yhtä hyvin tietysti voi keitellä suoraan puuroksi, mutta esikypsennys nopeuttaa kummasti aamutoimia. Puuroa varten mittasin kattilaan n. 1,5 dl kypsennettyä kvinoaa ja päälle kaadoin sen verran cashew-maitoa (mikä tahansa muukin maito toki käy), että kvinoa juuri ja juuri peittyi. Sekaan pistin puolikkaan banaanin paloina, vaniljajauhetta lusikankärjellisen, ripauksen kanelia ja kookosöljyä lusikallisen. Annoin kypsyä miedolla lämmöllä muutaman minuutin, niin että ylimääräinen neste imeytyi ja banaani meni mössöksi.

Kvinoassa on mielestäni hieman kitkerä maku, mutta tässä puurossa sitä ei maistunut. Rakenne oli hauska! Vähän sellainen "poksahteleva".  Moni ei pidä kaurapuuron "liisterimäisyydestä", niin tässä puurossa sitä ei ollut, koska kvinoa ei samalla tavalla puuroudu. Tätä teen toistekin! Ihana vaniljainen maku ja pitää muuten hyvin nälän, koska siinä on kolminkertainen määrä proteiinia kauraan verrattuna. Kaura on silti terveellisyydessään vailla vertaa, joten jatkossakin aamujani sulostuttaa kaurapuuro, mikäli vatsani sen suvaitsee. Mukavaa vaihtelua silti tämä.

Harmittaa, kun paljon puhutaan siitä, että kotimaisten viljojen välttely on muotijuttu eikä sille ole perustetta, jos ei ole keliakiaa. Minun on kuitenkin vaikea uskoa, että joku välttelisi kotimaisia viljoja ihan syyttä suotta. Jos en saisi niin hirvittäviä vatsakramppeja, niin söisin erittäin mielelläni ruisleipää! Myös ohrapuuro maistuisi oikein hyvin ja saattaisin aika mielelläni välillä mussuttaa jotain vehnäpatonkiakin. Koska minulla ei keliakiaa ole todettu ja toivottavasti ei todetakaan, niin en kovin tarkasti ole noita aiemmin edes vältellyt. Nyt kuitenkin näyttäisi siltä, että pienetkin määrät aiheuttavat reaktion suolistossani. Toivottavasti tämä on ohimenevää ja voin jatkossakin kohtuudella silloin tällöin kotimaisia viljoja syödä.







6 kommenttia:

  1. Kaveri muuten sano, että se oli kattonu sellaselta listalta, mitkä ruuat aiheuttaa turvotusta/vatsaoireita ja se lista oli aika pitkä. Esim avokadoa ei sais syödä ku puolikkaan tms kerralla. Cashew-pähkinät oli kans sillä "pahojen" listalla.

    VastaaPoista
  2. Joo, taisin muuten just katsoa samaa listaa!! Voi ei. Just oon syöny paljon cashew- ja maapähkinöitä ja ne on molemmat sillä listalla. Ja juurikin se avokado. Aika monet mausteet myös. Taitaa siis olla niin, että syön muutaman viikon lähinnä riisiä, maustamatonta kanaa ja höyrytettyjä kasviksia...

    VastaaPoista
  3. mansikka, päärynä, omena, kaikki hedelmät, joissa on kivi, maitotuotteet. Makeuttaa ei näköjään voi millään, koska hunajakin aiheuttaa. Keinotekoiset makeuttajat vasta aiheuttaa ja sokeri. :D

    VastaaPoista
  4. Olen ostanut suomalaista luomuqvinoaa myös ja siitä tehty puuro on vielä parempaa kuin ulkolaisista. Ehkä pohjoisissa kasvuolosuhteissa on jotain erityistä joka tekee rakenteen ja maun hieman hienommaksi ja jyvät on pienempiä myöskin. Kannattaa kokeilla, sitä myydään ainakin ihan mun lähimarketeissa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla joskus.

    VastaaPoista