perjantai 30. tammikuuta 2015

Hyviä aamupalavaihtoehtoja puuron sijaan

Edelleen aamuni alkavat kaurapuuron ja raejuuston voimalla. Ei ole puuron voittanutta, edes hotellin aamupalapöydässä. Silti joskus innostun loihtimaan jotain hieman erilaista päivän tärkeimmälle aterialle. Varsinkin viikonloppuisin on ihan mukava saada vaihtelua aamupalaan. Koska herkän vatsani vuoksi leipä ei tule kyseeseen viikonloppuaamun avauksena, on keksittävä vaihtelua muulla tavoin.

Tutkiskelin Pinterestin avulla, mitä muilla (lähinnä amerikkalaisilla) on tapana syödä aamuisin. No tietenkin pannukakkuja, mutta minun suuhuni ne eivät oikein aamupalana maistu. Etsin hakusanoilla "clean","eating" ja "breakfast" ja tulokseksi tuli kymmenittäin erilaisia muffinsseja ja "cookieita". Suomalaisittain hieman jopa huvittaa jenkkien hehkutus siitä, kuinka terveellistä kaura ja esimerkiksi mustikat ovat. Luulen, että suurin osa amerikkalaisista pitäisi suomalaistyylistä aamupalaa suorastaan fitness-hifistelynä.

Pinterest vakoilun tuloksena totesin, että myös amerikkalaisessa "cleaneatingissä" keskeinen raaka-aine on kaura. Siitä loihditaan toinen toistaan houkuttavamman näköisiä pannukakkuja, keksejä, patukoita tai muffinsseja. Opin myös muutamia hyviä termejä, joiden avulla etsiskelin netistä tarkempia ohjeita. "Overnight oats" tai "overnight oatmeal" on tietenkin se, mitä suomalaiset kutsuvat tuorepuuroksi. Netti on pullollaan aivan ihania ohjeita ja joitain niistä on kyllä viimeistään kesähelteellä kokeiltava. Näin talvella syön aamulla mieluiten jotain lämmintä. "Baked oatmeal" on meikäläisittäin uunissa kypsennettyä kauraa. Kyseessä on siis uunissa valmistettava paistos, jonka idea on se, että kaurahiutalaiden joukkoon sekoitetaan munamaito ja lisäksi voi oman makunsa mukaan lisätä esim. omenaa, pähkinöitä, rusinoita tai marjoja. Tuloksena on päältä rapea ja sisältä mehevä paistos, joka syödään maiton kanssa. Tein tänään oman versioni ja tässä tulos:
Baked oatmeal eli suomalaisittain kaurapaistos

Kaurapaistos (amerikkalaistyyppinen aamupalavaihtoehto)

3 dl kaurahiutaleita
1 muna
1 dl maitoa
1/4 tl suolaa
Sekaan esim. omena pilkottuna, rusinoita, kanelia, hunajaa, pähkinöitä, marjoja, banaania oman maun mukaan)
(makeutukseksi hunajaa)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita seos voideltuun uunivuokaan. Tein suorakaiteen muotoisessa leipävuoassa. Paista 175 asteessa n. 30 min tai kunnes paistos on kauniin kullanruskea päältä.

Itse söin mantelimaidon kanssa ja oli hyvää. Omassa versiossani oli omenaa, kanelia ja mantelirouhetta sekä makeutukseksi laitoin vähän hunajaa. Lapset söivät tätä sellaisenaan käsin ja totesivat, että "Vau, saadaan kakkua aamupalaksi". No hieman kakkua paistoksen rakenne muistutti,  vaikka ainekset ovat suurinpiirtein samat kuin aamupuurossa. :)

Jos haluaa tehdä "cookieita", niin samalla ohjeella onnistuvat nekin, kunhan jättää maidon pois.

Varsin kelpo "aamupalakeksit" syntyvät myös seuraavanlaisella ohjeella. Ei ole aineksilla pilattu tämä ohje, mutta hyviä keksejä tuli. Kelpasi myös nirsoille lapsille. Suluissa olevat ainekset voi hyvin jättää pois.

Banaani-kaurakeksit

1 kypsä banaani
kaurahiutaleita
(vaniljajauhetta, kanelia)

Muussaa banaani ja sekoita joukkoon sen verran kaurahiutaleita, että tuloksena on kiinteähkö massa. Lusikoi pellille ja levitä tasaisiksi keksin muotoon (eivät leviä uunissa). Paista uunissa 200 asteessa n. 10 min tai kunnes näyttävät kauniin ruskeilta. Lopputuloksen pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:

Banaani-kaurakeksit
Ja vielä tarjoiluehdotus.
Banaani-kaurakeksit rahkan ja marjojen kera
Yksi amerikkalaisten"cleaneating"-raaka-aineiden suosikki on maapähkinävoi. Käytän maapähkinävoita kausittain kaurapuuron joukossa, mutta nyt on pitkään vallinnut mpv-vapaa kausi. Purkillinen tuota tahmaista tavaraa nökötti jääkaapissa, mutta Pinterestistä löytyi apu sen tuhoamiseksi. Kolmen aineen maapähkinävoikeksit. No en välttämättä ihan aamupalaksi näitä söisi, mutta kahvin/teen seurana maistui ja myös nämä läpäisivät nirson makuraadin arvion.

Kolmen raaka-aineen maapähkinävoikeksit (luontaisesti gluteeniton, jauhoton)

1 1/2 dl maapähkinävoita
1 kananmuna
1 rkl hunajaa

Sekoita ainekset keskenään lusikalla (voi vaikuttaa alkuun epätoivoiselta, mutta melko helposti onnistui) ja lusikoi nokareiksi pellille. Paista 175 asteessa n. 5-7 min.
Kolmen raaka-aineen maapähkinävoikeksit
Tämmöisiä herkkuja tällä kertaa. Tuosta "baked oatmealista" tuli mieleen, että makeuttamattomana versiona ja esim. siemenillä höystettynä se voisi toimia leipänä! Juustoa, leikkelettä ja kurkkua päälle...Menee kokeiluun. :)


3 kommenttia:

  1. Kaurapaistos kuulostaa herkulliselta vaihtelulta perus puurolle, täytyykin joskus kokeilla. :)

    VastaaPoista
  2. Näin on ja on helppo valmistaa niinä aamuina, kun ei ole kiire. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä postauksesta ja myös edellisestä! Täytyykin ottaa kokeiluun. Näin gluteenittomana on jo vähän ehtinyt kyllästymään joka-aamuiseen kaurapuuroon. :D Kaurapaistos vaikuttaa etenkin hyvältä, koska voin syödä hedelmiä vain kypsennettyinä: tuossapa ratkaisu siihenkin, miten ne voi liittää aamupalaan jo.

    VastaaPoista