tiistai 8. maaliskuuta 2016

Maidoton feikkijuustokastike tex mex-ruualle ja jälkkäriksi taivaallista kookossuklaamoussea

En olisi uskonut tekeväni perunasta ja porkkanasta "juusto"kastiketta. Tai ainakaan sanovani lopputulosta herkulliseksi. Kovin olin skeptinen, mutta Pinterestistä bongaamani ohje houkutti kokeilemaan. Siinä ylistettiin kastikkeen olevan jopa herkullisempaa kuin aito tuote. No en aivan menisi vannomaan, mutta herkullista tämä joka tapauksessa oli! Ajattelin kokeilla myös esim. kukkakaalin tai parsakaalin päälle. Maitotuotteista juusto on hankalin korvattava maidottomilla tuotteilla. Tätä voin kuitenkin suositella kokeilemaan!


Maidoton "cheddarjuusto"-dippi tai juustokastike.
Maidoton cheddarjuustotyyppinen juustokastike

1 iso peruna
1 porkkana
(keitätään pehmeiksi)
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl sipulijauhetta
1/2 tl paprikajauhetta
pieni pala paprikaa
1 rkl  mietoa sinappia
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl kauraruokakermaa (tms. ruuanlaittoon sopivaa maidotonta "kermaa")
1 tl sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
(cayennepippuria tai jalapeno-maustetta)
(suolaa maun mukaan)
(vettä, jos liian paksua)

Keitettyjen perunan ja porkkanan sekaan lisätään muut ainekset ja surautetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi. Kannattaa maistella välissä ja lisätä koostumuksen mukaan nestettä ja maun mukaan mausteita. Riippuu toki porkkanan ja perunan koosta, kuinka paljon esim. soijakastiketta laittaa. Nuo määrät ovat siis suuntaa-antavia. Lopputuloksen ei pitäisi maistua perunalta ja porkkanalta. :)

Kastike sopii mainiosti tortillojen täytteeseen tai kasvisten ja nachojen dippailuun. Miksei myös kastikkeeksi mille tahansa lihalle, vaikka itsessään kastike sopii vegaaniruokavalioon.

Jälkkäriksi voi tarjoilla ihanan täyteläistä kookos-suklaamoussea, joka maistuu taivaalliselta esimerkiksi makean appelsiinin, banaanin tai mangopalojen kera. Tai suoraan purkista lusikoituna.

Maidoton kookossuklaamousse
Kookossuklaamousse on todella helppo jälkkäri ja maistuu varmasti kaikille. Kookos ei ainakaan minun mielestäni puske kovin paljon läpi, joten uskoisin maistuvan myös sellaisille, jotka eivät kookoksen mausta niin välitä. Yksinkertaisuudessaan se valmistuu kookoskermasta ja suklaasta. Itse lisäsin vielä hieman raakakaakaota ja vaniljajauhetta, mutta ne eivät ole pakollisia. Ideana on käyttää jääkaappikylmää kookoskermaa. Kookoskerma jähmettyy kylmässä, joten vain se jähmettynyt osuus lusikoidaan purkista vatkauskulhoon. Paketin pohjalla on myös nestettä, jonka voi käyttää esim. ruuanlaitossa.

Kookosuklaamousse (kahdelle)

1 prk kookoskermaa
1/3 levyä maidotonta suklaata (esim. Pandan tumma)
(vaniljajauhetta)
(2 tl raakakaakaota)

Vaahdota sähkövatkaimella kookoskermaa hetki. Sulata suklaa mikrossa 15 sekunnin erissä, ja sekoita välillä, ettei suklaa pääse palamaan. Lisää suklaa (ja halutessasi kaakao ja vaniljajauhe) kerman joukkoon koko ajan vatkaten. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään. Sekä suklaa että kookoskerma jähmettyvät kylmässä, joten lopputulos on sellainen, että siitä voi esim. jäätelökauhalla ottaa kauniita palloja. On todella tuhtia tavaraa, joten kannattaa annostella säästeliäästi!

Kookossuklaamoussea voisi hyvin käyttää myös maidottoman kakun täytteenä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti